Tunne toi kotiin
Jaana Mälkki tunsi tulleensa kotiin, eikä ihme, hänen äitinsä suku on kotoisin juurikin samoilta huudeilta
Annina Ruokoski
POMARKKU
Poosjärven rantaan luontomatkailuyritystään rakentavasta Jaana Mälkistä tuntui, kuin hän olisi tullut kotiin, kun hän ensimmäisen kerran saapui järven rantamaille. Ja tavallaan olikin, sillä viime aikaisten tutkiskelujen pohjalta on selvinnyt, että hänen isoisänsä on syntynyt muutaman kilometrin päässä siitä, missä Jaanan mökki nyt on.
– Äitini on omaa sukua Taipale ja selvisi, että hänen esi-isänsä ovat asuneet 1930-luvulle saakka Taipaleen talossa ja sitä ennen Hirsimäen talossa, joka on ilmeisesti Isojärven toisella puolella Hirsimäen kallioilla.
Sukututkimus kiinnostaa montaa ihmistä nykyään. Tämän huomasi myös Jaana, kun hän sattumalta tapasi Antti Turjan, jolle myöhemmin soitteli Hannu Taipaleelta saamansa puhelinnumeron perusteella. Jaana tiesi kertoa, että serkkunsa Mika Taipale on tutkinut suvun historiaa tarkemmin. Mika Taipale on selvittänyt, että isoisänisoisänisä, nimeltään Mikko Mikonpoika Hirsimäki, oli tullut Taipaleen tilalle uudistorppariksi 1840-luvulla. Hänen samalla tilalla asuneista pojanpojistaan Frans Oskarista ja polveutuvat tilaisuuteen kokoontuneet sukuhaarat.
Mikan ja Jaanan lisäksi suvun vaiheita on selvitellyt äitinsä Riitta Turjan o.s. Taipale, kautta sukuun kuuluva, Pomarkun yhteiskoulussa aiemmin työskennellyt Antti Turja yhdessä vaimonsa Sanna Turjan kanssa.
Viime lauantaina sukuhaarat tapasivat ensi kertaa ja samalla sovittiin, että yhteisistä tapaamisista pidetään kiinni vuosittain. Monelle Poosjärven ja Isojärven ranta-alueet ovat tuttuja, sillä esimerkiksi Antti ja Sanna Turja mökkeilevät Isojärven rannoilla, tavallaan Salmusojan toisessa päässä kuin Jaana.
Sukupuuta rakennettiin lauantaina ahkerasti ja siihen halutaan edelleen lisäyksiä. Niinpä esimerkiksi Antti Turjaan tai Mika Taipaleeseen voi ottaa yhteyttä, jos tietää kuuluvansa sukuun tai tietää jonkun, joka sukuun kuuluun.
– Sukupuuta on kiva rakentaa.
– Moni meistä on tehnyt myös dna-testin ja sukupuuta rakennetaan verkossa toimiviin palveluihin, kuten geni.com tai myheritage.com, Sanna Turja kertoo.
Taipaleen sukuhaarat toivovat myös, että jos Pomarkusta löytyy mahdollisesti valokuvia tai muuta tietoa heidän suvustaan, siitäkin otetaan yhteyttä.
– Yksi haara on mennyt Australiaan ja siitä suvusta pikkuserkkumme ovatkin käyneet Suomessa tutustumassa, kertovat Pekka ja Mika Taipale.
Yhteisen tapaamisen lisäksi Taipaleen kahden sukuhaaran huippuhetkistä oli, kun he pääsivät vierailemaan taloon, jossa esi-isät ovat aikoinaan asuneet.
– Taipaleen talo tunnetaan nykyään Haavistona, 30-luvulta lähtien. Oli hienoa, että pääsimme tutustumaan taloon, sillä talon nykyiset asukkaat ottivat meidät ilolla vastaan.
Eniten sukujaan tutkineita Taipaleen jälkeläisiä on ihmetyttänyt ehkä se, että lopulta läheltä on löytynyt ihmisiä, jotka ovat sitten lopulta sukua, kun asiaa selvitetään, eikä heistä ole aiemmin ollut tietoa.
Sukujen tutkiminen on nykyään suosittu harrastus.
– Verkon kautta se on suhteellisen helppoa, on muun muassa kansallisarkisto ja kirkonkirjojakin on jo jonkin verran digitoituna. Lisäksi nämä verkkopalvelut ovat käytössä, Mika Taipale toteaa ja toivoo, että asiasta ja juuri tästä suvusta kiinnostuneet ottavat yhteyttä sähköpostilla: mika.taipale@me.com tai antur1@dnainternet.net