Tikkasen uusi romaani pureutuu vallankäyttöön parisuhteessa
Tiina Katriina Tikkanen kirjoittaa arkielämän kiemuroista ja herättää lukijassa pohdintaa vallasta
Annina Ruokoski
Noormarkku
Noormarkkulaissyntyisen Tiina Katriina Tikkasen toinen kaunokirjallinen romaani on julkaistu. Toinen kirja käsittelee parisuhdetta ja erityisesti sitä, miten joskus palavasti rakastuneet, perheenperustaneet henkilöt lopulta jopa vihaavat toisiaan. Kuinka parisuhde pysyy koossa perhearjen keskellä. Minkälaista vallankäyttöä parisuhteessa on?
– Mitä siinä välissä tapahtuu, tämä tematiikka kiehtoo minua,Tiina Katriina Tikkanen kertoo.
Tikkasen esikoisteos, vuonna 2020 julkaistu Toinen silmä kiinni oli sekä arvostelijoiden että lukijoiden keskuudessa menestys.
Tikkanen löytää aiheensa kirjoihinsa arkielämästä ja arkisista asioista, sellaisesta, mihin kuka tahansa meistä voi samaistua.
– Arki ja tavallisuus ovat kiehtova aihepiiri. Mitä tapahtuu, kun toinen vanhempi alkaa puhua kolmannesta lapsesta ja toinen ei halua enää lisää huolehdittavaa. Epäluottamus ja manipulointi alkavat jäytää parisuhdetta, samalla katoaa läheisyys. Ero ei kuitenkaan tule kysymykseen, sillä perheellä on kaikki hyvin. Tavallisesta arkielämästä saa paljon aikaan. Arjessa ja perheessä tapahtuu paljon sellaisia asioita, joita on vaikea sanoittaa.
Ei mitään hätää kertoo rehellisesti ihmisistä, seksuaalisuudesta ja tästä päivästä. Mitä sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa avioliitossa ja vanhemmuudessa? Mikä on parisuhteessa sallittua, mikä satuttavaa vallankäyttöä? Romaanissa on mukana myös lasten näkökulma. Miten vanhemmuus ja vanhempien riitely näyttäytyvät lapsille? Kuinka paljon turvattomuuden tunnetta siirtyy lapsiin, vaikka vanhemmat sanoisivat, että ei ole mitään hätää?
Kirja käsittelee parisuhdetta ja sen vallankäyttöä. Viime maanantaina kirja ilmestyi myös äänikirjana.
Tiina Katriina Tikkanen kiinnostui parisuhteiden valtadynamiikoista työskennellessään projektissa, jossa autettiin eroa harkitsevia tai jo eronneita vanhempia. Hän huomasi myös, kuinka nykyvanhemmat uskovat olevansa parempia vanhempia kuin heidän omat vanhempansa olivat olleet. Mutta vaikka asioista puhutaan enemmän, läsnäolo on vaikeaa. Vanhemmuutta ja parisuhdetta suoritetaan.
Tikkasta kiinnosti myös perheissä käytettävä lähes huomaamaton väkivalta: reikiä seinissä ja ovissa, lentäviä kaukosäätimiä, aviomiehiä ja isiä, jotka ovat käyneet ”vain kerran” käsiksi puolisoihinsa, mutta tapahtuma on jättänyt ikuiset jäljet. Näistä kokemuksista lähes poikkeuksetta vaietaan, ja samaan aikaan lähisuhdeväkivalta on Suomessa iso ongelma. Voiko seiniä lyövä ihminen sanoa varmaksi, ettei löisi toista ihmistä?
– Mikä on henkistä väkivaltaa, mikä on manipulointia, kuinka vaikea niitä on tunnistaa parisuhteessa.
Tikkanen toteaa, että uusi kirja ei ole kuitenkaan erokirja.
– Kirjassa, kuten ei kaunokirjallisuudessa yleensä, ei anneta valmiita vastauksia, vaan ennemmin laitetaan pohtimaan ja ajattelemaan sekä esitetään kysymyksiä, Tikkanen tiivistää.
Kirjailijalla, kirjoittamisen ohjaajalla ja vapaalla kirjoittajalla on jo mielessään seuraavakin kirjan aihe.
– Ideoina ovat sekä aikuisten kirja että nuorten kirja.
Tikkanen osallistuu ensi lauantaina Porin päivään Suomalaisessa kirjakaupassa kauppakeskus Puuvillassa. Hän keskustelee kirjoistaan ja kirjoittamisestaan sekä kirjoittaa kirjoihin omistuskirjoituksia kello 12.30 alkaen.