Porin kaupunki ostaa Söörmarkun Kone ja Romun tontin
Täynnä romua olevan alueen kauppahinta on yksi euro, sillä siivous jää kaupungin kontolle.
Maarit Kautto
NOORMARKKU
Porin kaupunginvaltuusto siunasi tonttikaupan kokouksessaan 28. elokuuta. Varsinaista kauppakirjaa ei ole vielä allekirjoitettu.
Tonttikaupan taustalla ovat alueen entisen ja nykyisen omistajan konkurssit ja varattomuus, jonka vuoksi ne eivät pysty kustantamaan maanpäällisen romun sekä saastuneen maaperän siivousta.
Söörmarkun Kone ja Romu harjoitti tontilla jätteen vastaanotto- ja kierrätystoimintaa 1970-luvulta vuoteen 2018, jolloin yhtiön harjoittama liiketoiminta loppui. Alueella käsiteltiin muun muassa teollisuus- ja maatalousromua, ajoneuvoja, sähkö- ja elektroniikkajätettä, kotitalousromua, kuten kylmälaitteita, renkaita, kaapelia, öljyisiä jätteitä, akkuja ja muovia.
Söörmarkun Kone ja Romun jätteenkäsittelytoimintaa koskenut ympäristölupa on rauetettu Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen päätöksellä heinäkuussa 2020. Tuolloin yhtiölle asetettiin velvoite toimintakiinteistöjen tyhjentämisestä kaikesta jätteestä 31.12.2021 mennessä sekä velvoite 30.6.2020 mennessä esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ulkopuolisen asiantuntijan suunnitelma alueen maaperän ja pohjaveden tilan selvittämisestä, arvio puhdistustarpeen selvittämisestä sekä muista mahdollisesti tarvittavista toimenpiteistä.
Rauettamista koskeneen päätöksen jälkeen Söörmarkun Kone ja Romu Oy on varojen puutteessa asetettu selvitystilaan ja yhtiön toiminta on merkitty kaupparekisteriin lakanneeksi 29.11.2022.
Kiinteistöjen nykyinen omistaja on 20.9.2019 tehdyllä kiinteistökaupalla Söörmarkun Rakennuspalvelu Oy, joka puolestaan on asetettu konkurssiin 22.1.2020. Söörmarkun Rakennuspalvelu Oy:n konkurssipesä on varaton.
Koska sekä Söörmarkun Kone ja Romu että Söörmarkun Rakennuspalvelu Oy ovat varattomia, ympäristönsuojelulain ja jätelain mukaan vastuu alueen siivoamisesta ja pilaantuneen maaperän puhdistamisesta siirtyy Porin kaupungille. Kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on antanut marraskuun lopussa 2022 siivouskehotuksen, jonka mukaan teknisen toimialan on siivottava alue kaikesta jätteeksi luokiteltavasta materiaalista 31.12.2024 mennessä.
Kaupunki on teettänyt alueen maaperästä haitta-ainekartoituksen. Alueella on erittäin suuri määrä maanpäällisiä jätteitä ja lisäksi pilaantuneita maita, jotka sisältävät muun muassa öljyä, elohopeaa ja lyijyä. Haitta-aineiden pitoisuudet ja määrät ovat maaperässä suuret. Maaperänäytteissä oli useassa näytteessä aistinvaraisesti havaittavissa pilaantuneisuutta ja tuloksista suuressa osassa oli ylemmän ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia.
Söörmarkun Kone ja Romun liiketoiminnassaan käyttämä alue on kaikkiaan noin 34,5 hehtaaria. Tonttipäällikkö Elisa Laineen mukaan maanpäällisen romun siivouskustannuksista on olemassa vasta karkea arvio.
– Arvion mukaan maanpäällisen romun siivouskustannukset ovat vähintään 200 000 euroa. Siivouksille on tyypillistä, että lopullinen summa selviää vasta työn valmistuttua, Elisa Laine toteaa.
Porin kaupungille ei ole toistaiseksi asetettu pilaantuneen maaperän puhdistamisvelvoitetta, mutta jos sellainen asetetaan, kaupunki voi hakea tarkoitukseen valtion avustusta.
– Avustusta haetaan ilman muuta, jos kaupunki velvoitetaan maaperä puhdistamaan.
– Maanpäällisen romun siivousurakka on tarkoitus kilpailuttaa heti sen jälkeen, kun alueen omistus on ensin saatu kaupungille, Elisa Laine kertoo.
Mutta minkä arvoinen alue on ja mitä sille sitten tapahtuu, kun se on siivottu?
– Lähtökohtaisesti tämän tyyppiset yleiskaavan mukaiset kasvusuunta-alueet hinnoitellaan raakamaana, mutta kohteen luovutusarvo riippuu sen tulevasta käyttötarkoituksesta ja kaavasta.
– Nyt alue on osoitettu yleiskaavassa osin teollisuus- ja varastoalueeksi ja osin maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Todennäköisimmin alue jää palvelemaan pitkällä aikavälillä kaupunkikonsernia ja alueen teollisuuden tarpeita, Laine miettii.