Piirakkapaja Kaharilla
Noormarkku
Kotiseututalo Kaharilla järjestetään keskiviikkona 25.10.2023 klo 17 piirakkapaja, missä leivotaan ohjaajien opastuksella karjalanpiirakoita. Kaikenikäiset leipurit ovat tervetulleita tälle maksuttomalle kurssille, jonka järjestävät yhteistyössä Noormarkun Kotiseutuyhdistys ja Noormarkun Karjala-Seura. Oma essu ja kaulin tai pulikka mukaan kurssille, johon ilmoittaudutaan etukäteen Sinikka Valkamaalle viimeistään 20.10. puh. 0400 772 697, jotta voidaan varata riittävästi tarvikkeita.
Karjalanpiirakka on perinteinen karjalainen leivonnainen, jossa ohuen hapattamattoman ruiskuoren sisällä on riisipuuroa, ohraryynipuuroa, perunasosetta tai kasviksia. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku, muilla karjalaisalueilla piirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”karjalanpiirakka”. Jos piirakka ei täytä yllä mainittuja vaatimuksia, voidaan käyttää esimerkiksi nimeä ”riisipiirakka”.
Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet opastavat piirakkapajassa, miten taikina leivotaan tangoiksi, jotka leikataan paloiksi, minkä jälkeen palat pyöritetään palloiksi. Pallot litistetään kakkaroiksi, joista kaulitaan pulikalla tai kaulimella pyöreitä kuoria, joiden päälle laitetaan riisipuuroa ja sen jälkeen ne rypytetään. Valmiit piirakat laitetaan uuniin kypsymään ja paiston jälkeen ne voidellaan sulatetulla voilla. Illan lopuksi maistellaan miltä tuoreet piirakat maistuvat. Tervetuloa leipomaan Kaharille!