Kasvun ihme on aina yhtä kiehtova
Ahlaislaisen Anitta Mäkisen viherpeukalo alkaa syyhytä yleensä jo joulun jälkeen tammikuussa, vaikka ulkona on vielä täysi talvi.
Maarit Kautto
AHLAINEN
Anitta Mäkinen kylvää huolellisesti siemenet ruukkuihin, asettaa ruukut valoisaan paikkaan ikkunalle ja alkaa odottaa kasvun ihmettä.
– Ensimmäisenä kylvän aina lempikukkani keijunmekon siemenet. Tänä vuonna niiden kasvu on onnistunut mielestäni oikein hyvin. Kasvatan myös miniauringonkukkia ja tähtisilmiä.
– Lisäksi kasvatan itse tomaatin, kurkun, paprikan ja chilien taimet. Tomaatit ovat Sweet Million -lajiketta, joka on runsassatoinen ja aikainen kirsikkatomaatti.
– Chileistä lempilajikkeeni on Bolivian Rainbow, jonka hedelmät kypsyvät violetista, valkoisen, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Se on upea pelkästään koristekasvinakin, koska siinä on samaan aikaan erivärisiä hedelmiä.
Apunaan Anitta käyttää kasvivaloja, sillä läheskään joka päivä ei ikkunoista tule luonnonvaloa riittävästi. Siemenet hän hankkii Vesan Siemenliikkeestä tai Toejoen Taimialasta.
Anitta kasvattaa taimia aina niin runsaasti, että niistä riittää jaettavaa muillekin.
– Anopille, lapselle, työkavereille… Kaikki tietävät, että saavat minulta kevään tullen taimia. Joka vuosi päätän, että ensi vuonna en kylvä mitään tai en ainakaan niin paljon. Ja joka vuosi kylvän kuitenkin. Tänä vuonna olen chilien määrää hiukan vähentänyt, Anitta nauraa.
Kypsistä chileistä Anitta tekee chilijauhoa sekä erilaisia chilikastikkeita, joihin hän käyttää myös kasvattamiaan kirsikkatomaatteja. Muutkin hyötykasvien tuotokset katoavat parempiin suihin kesän ja syksyn mittaan. Avomaalle Anitta kylvää keväällä myös perunaa.
Itse kasvatetut kukat pääsevät koristamaan pihaa ja terassia tai viedään tuliaisina.
– Miniauringonkukista tykkään siksi, että ne ovat kivoja tuliaisia vaikkapa äitienpäivänä tai muuten vain kyläillessä. Ne voi viedä suoraan kasvatusruukussaan. Eivät ne ihan vielä äitienpäivänä kuki, mutta melko pian sen jälkeen, kunhan ne saavat valoa ja säännöllistä kastelua.
Anitta on töissä kotipalvelussa ja hän vie kasvattamiaan taimia myös ikäihmisille.
– Vien sellaisille ikäihmisille, joiden tiedän olevan kiinnostuneita kasvin hoitamisesta. Yhdessä sitten seuraamme taimen kasvua ja siitä riittää myös paljon puhuttavaa. Tuntuu kivalta mennä asiakkaan luokse, kun hän jo ovella kutsuu, että ”tulepa katsomaan, kuinka paljon taimi on kasvanut”.
Pienet taimet vaativat riittävästi valoa ja hellää huolenpitoa. Pimeimpinä aikoina Anitta Mäkinen käyttää kasvivaloja.
Anitta sanoo, että ei ole mikään asiantunteva puutarhuri, vaan kasvattaa taimiaan kokeilun ja erehdysten kautta.
– Mieheni Reijon kanssa olemme sellaisia kokeilijoita kaikissa asioissa. Saamme välillä vähän hullujakin ideoita ja kokeilemme toimivatko ne. Jos jokin menee pieleen, niin sitten aloitetaan alusta, Anitta hymyilee ja jatkaa:
– Taimien kasvatukseen olen saanut paljon vinkkejä myös töissä tapaamiltani ikäihmisiltä, heillä on sellaista vanhaa viisautta. Lisäksi erilaisia ohjeita löytyy netistä.
Anitta on alun perin kaupunkilainen Porin Uudeltakoivistolta. Ahlaisissa hän on asunut jo parikymmentä vuotta.
– Tänne Ahlaisten Rantakaupunkiin muutin nykyisen mieheni Reijon kanssa 2015. Reijo on paluumuuttaja ja remontoi sata vuotta vanhan talomme lattiasta kattoon.
Anitta on miettinyt, mistä hänen viherpeukalonsa ja intonsa taimien kasvatukseen kumpuaa.
– Kodin perintöä se ei ainakaan ole, sillä lapsuudenkodissani ei kasvatettu itse juurikaan mitään. Silti muistan, että kun aikoinani muutin kotoa omilleni, istutin heti parvekkeelleni herneitä.
– Jostain sisältäni se tulee, se kasvattamisen tarve. On hienoa seurata, miten pienen pienestä siemenestä nousee ensin pintaan hento verso, joka sitten vahvistuu päivä päivältä. Siinä on jotain taianomaista.