Annemari hoitaa kaikenkarvaiset ystävämme
Eläinlääkäri Annemari Jokela kiertää hoitamassa eläimiä ympäri Satakuntaa. Hoitoa saavat niin hevoset, tuotantoeläimet kuin pieneläimetkin.
Maarit Kautto
UUTISLUOTSI
Kyläkorven tallissa Ahlaisissa karsinoiden siivous ja aamutoimet ovat menossa. Kahdenkymmenen hevosen lauma, viittä lukuun ottamatta, on viety tarhoihin ulkoilemaan. Viisi talliin jäänyttä hevosta odottavat kiertävän eläinlääkärin Annemari Jokelan saapumista ja hammashuoltoa.
Annemari Jokela on hieman myöhässä, koska yllätyspotilaita on ollut heti aamulla. Tämä on sitä tavanomaista kiertävän eläinlääkärin arkea.
– Tälle päivälle piti alun perin olla kolme käyntipaikkaa, mutta aamulla niitä tulikin kaksi lisää eli siis viisi eri potilaskäyntiä tänään. Tämä on ihan normaalia, Annemari nauraa ja kantaa pakettiautostaan monenlaisia hevosten hammashuollossa tarvittavia välineitä.
Ensimmäisenä Annemarin käsittelyyn pääsee Isosalon Kiri eli Mörkö. Mörkö on 13-vuotias, superkiltti suomenhevonen. Annemari kuuntelee Mörkön sydäntä ja keuhkoja ja sen jälkeen pistää kaulasuoneen rauhoittavaa, jotta hevonen pysyy paikoillaan toimenpiteen ajan.
Hevosen hampaat eivät kulu tasaisesti, vaan niihin muodostuu teräviä reunoja, eli piikkejä, joiden aiheuttamat haavat ovat kivuliaita ja voivat saada aikaan infektioita. Hammashuollossa piikit raspataan tasaisiksi.
– Hevosten raspausväli on yksilöllinen. Meidän hevosistamme suurimmalle osalle riittää yksi hoitokerta vuodessa, muutama vaatii kaksi raspausta vuodessa ja yksi peräti neljä vuodessa.
– Kiertävä eläinlääkäri on aivan loistojuttu. Olisi aika mahdotonta ja kallistakin kuljettaa tällaista hevosmäärää hammashuoltoon jonnekin klinikalle, tallin omistaja Anna Kyläkorpi toteaa.
Rauhoittavan lääkkeen jälkeen Mörkö saa suuhunsa hurjalta näyttävän kapineen eli suunavaajan, joka pitää hevosen suun avoimena toimenpiteen ajan. Sen jälkeen Mörkön nuokkuva pää asetetaan metalliseen tukeen, jotta se pysyy ylhäällä. Annemari kurkistaa suuhun ja toteaa, että Mörköllä on ihan ikäisensä hevosen hampaat.
– Etuhampaissa on hieman kulumaa. Joitakin piikkejä näkyy ja takana myös ylimääräistä diasteemaa. Diasteema on väli hampaiden välissä, jonne hevosella kertyy helposti rehua ja se voi pilaantuessaan aiheuttaa ientulehduksen.
– Täällä näkyy myös ylimääräinen pieni hampaankappale, joka on kai vanhan maitohampaan juurenkappale. Otan senkin saman tien pois, Annemari selvittää ja jatkaa:
– Jos mitään yllätyksiä ei tule vastaan, niin yhden hevosen hampaiden huolto vie noin puoli tuntia. Sen jälkeen hevonen pääsee karsinaan lepäämään ja odottelemaan rauhoittavan lääkkeen vaikutuksen hälvenemistä.
Annemari Jokela huoltaa Mörkö-hevosen hammaskalustoa tallin omistajan Anna Kyläkorven avustuksella.
Maarit Kautto
Eri puolilla Satakuntaa kiertävä eläinlääkäri Annemari Jokela on kotoisin Nakkilasta ja valmistunut eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta 2018. Aikaisemmin hän on opiskellut Tampereen urheiluhierojakoulussa hevoshierojaksi ja suorittanut hevosten valmentajan ammattitutkinnon hevoshierontaan suuntautuneena 2011.
– Vuosina 2017 ja 2019 olen tehnyt kunnaneläinlääkärin viransijaisuuksia eri puolilla Lounais-Suomea. Loppukesällä 2018 aloitin sijaisuuksien rinnalle oman kiertävän praktiikan.
Annemari asuu nykyään Kankaanpäässä ja hänellä on 2-vuotias poika. Työpäivät ovat kiireisiä ja vaihtelevia. Eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu.
– Päivät ovat välillä hyvinkin yllätyksellisiä. Toisaalta työt on saatava valmiiksi niin, että ehdin hakemaan pojan päiväkodista. Tällä hetkellä pyrin ajoittamaan potilastyön neljälle päivälle viikossa, jotta aikaa jää myös perheelle.
Annemarin palveluihin kuuluvat hevosten ja tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoito, nautakirurgia sekä pieneläinten perusterveydenhuolto kotikäynnein. Työnkuvaan kuuluvat myös hevosten ja tuotantoeläinten akuuttipraktiikka sekä kaikenkokoisten eläinten osto-, vakuutus- ja pentuetarkastukset, rokotukset ja eutanasiat.
– Omat kiinnostuksen kohteeni ovat erityisesti hevoset ja tuotantoeläimet. Hevosten parissa olen harrastanut koko ikäni ja omassa tallissa asuvat shetlanninponi Soolo, suomenhevonen Tyyne sekä lampaat Sinikka, Sirkka-Liisa, Salme ja Soile. Lisäksi aviopuolisollani on lypsykarjaa.
– Tuotantoeläinten parissa työskentely on tullut lähemmäs sydäntä opiskelujen aikana. Niiden parissa nautin erityisesti terveydenhuoltotyöstä, mutta mielelläni teen myös kirurgiaa ja akuuttikäyntejä, Annemari toteaa.