Vaik­ka Suo­mi on Nato-maa, pää­a­si­al­li­nen as­ka­reem­me on oman maan puo­lus­ta­mi­nen. In­ves­toin­te­ja rau­taan on teh­ty, ja re­ser­vi on val­ta­va, noin 870 000. So­dan ajan vah­vuus on 280 000 so­ti­las­ta.

Lä­hes 37 000 mies­tä osal­lis­tuu kut­sun­ta­ti­lai­suuk­siin tänä vuon­na, mut­ta suun­ta on alas­päin. Vuon­na 2015 syn­ty­neis­tä läh­tien ikä­luok­kien koko las­kee mer­kit­tä­väs­ti.

Li­säk­si mie­len­ter­vey­son­gel­mien vai­ku­tus kas­vaa. Ne ovat jo yh­tä suu­ri raa­kaus­syy kuin fyy­si­set va­ja­vuu­det.

Puo­lus­tus­voi­mat voi to­sin käyt­tää myös ”huo­no­kun­toi­sia”, sil­lä mm. näyt­tö­päät­teil­lä­kin so­di­taan.

Kes­tä­vyyt­tä mit­taa kuu­lui­sa Coo­pe­rin tes­ti: kuin­ka pit­käl­le jak­saa ra­va­ta 12 mi­nuu­tis­sa. 1970-lu­vul­la, jol­loin suo­ma­lai­set kah­mi­vat kas­si­kau­pal­la ylei­sur­hei­lun EM-mi­ta­lei­ta, Coo­pe­rin tes­tis­sä juos­tiin kes­ki­mää­rin 2700 met­riä, nyt 2400. Nuor­ten kes­ki­pai­no on 30 vuo­des­sa nous­sut kah­dek­san ki­loa.

Ase­pal­ve­lus on hyö­dyl­li­nen. Se ko­hen­taa kun­toa: Coo­pe­rin tu­los pa­ra­nee 100 met­riä, ja li­has­kun­to, joka se­kin on ra­pis­tu­nut, nou­see jopa 20-30 pro­sent­tia.

Fyy­si­sen kun­non ra­pis­tu­mi­nen ei ras­saa vain so­ta­vä­keä. Se ai­heut­taa on­gel­mia Ra­ja­var­ti­o­lai­tok­sel­le, po­lii­sil­le ja joi­hin­kin ter­vey­sa­lan hom­miin vär­vää­mi­sel­le.

Tu­le­vai­suus­kaan ei loh­du­ta. Vii­den­nen ja kah­dek­san­nen luo­kan op­pi­lai­den kun­to ei oi­kein rii­tä ta­val­li­ses­ta ar­jes­ta­kaan sel­viy­ty­mi­seen.

Puo­lus­tus­voi­mat on kään­tä­nyt huo­mi­o­ta nai­siin. Ny­kyi­ses­tä noin 1 000:sta va­paa­eh­toi­ses­ta py­ri­tään pää­se­mään 2 000:een. Yh­tei­set kut­sun­nat var­maan­kin in­nos­ta­vat yhä use­am­pia. Nais­ten var­si­nai­nen ase­vel­vol­li­suus ei kui­ten­kaan ole kan­san suo­si­os­sa. Sitä kan­nat­taa vain vii­den­nes.

So­ti­la­su­ra mal­laa nai­sil­le­kin. Up­see­rei­ta on jo kym­me­niä, evers­ti­luut­nant­te­ja­kin puo­li­sen tu­si­naa. En­sim­mäi­nen ni­mi­tet­tiin vuon­na 2018. Lai­vas­to sai vas­taa­vas­ti en­sim­mäi­sen ko­men­ta­jan­sa seu­raa­va­na vuon­na. Nais­ken­raa­li näh­tä­neen 2030-lu­vul­la.

Kun haas­tat­te­lin 1990 tans­ka­lais­ta evers­ti­luut­nant­tia Bir­git Munc Wis­su­mia, ti­lan­ne tun­tui us­ko­mat­to­mal­ta. Me­hän saim­me yli­pää­tään en­sim­mäi­sen nai­sup­see­rim­me vas­ta vuon­na 2000, ja evers­ti­luut­nant­tia/ko­men­ta­jaa jou­duim­me siis odot­ta­maan kol­me vuo­si­kym­men­tä.

Erk­ki Tei­ka­ri