Maam­me hä­tyyt­te­lee ikä­vän ti­las­ton kär­ki­si­jo­ja. Huu­me­kuo­le­mat ovat ol­leet ra­jus­sa kas­vus­sa. Leh­det ker­to­vat jär­kyt­tä­viä ker­to­muk­sia nuor­ten traa­gi­sis­ta koh­ta­lois­ta ja omais­ten tus­kas­ta. Kol­me nel­jä­so­saa huu­mei­siin me­neh­ty­neis­tä on al­le 25-vuo­ti­ai­ta. Kaik­ki­aan vuon­na 2020 me­neh­tyi 258 suo­ma­lais­ta.

Tuo­kin oli­si riit­tä­nyt, mut­ta seu­raa­va­na vuon­na luku oli jo 287. Ei­vät­kä en­nak­ko­tie­dot ole lu­paa­via. Joka viik­ko me­ne­te­tään kak­si nuor­ta.

Kos­ka tark­ka kuo­lin­syy ei ai­na sel­viä, ti­lan­ne voi ol­la vie­lä ra­por­toi­tu­a­kin syn­kem­pi: noin 500:n ruu­mii­na­vauk­sen löy­dök­sis­tä on ha­vait­tu huu­mei­ta.

Ta­ka­vuo­si­kym­men­ten mur­heenk­ryy­ni, ”kan­san­tau­dik­si­kin” kut­sut­tu lii­ken­ne vaa­ti vii­me vuon­na 189 uh­ria. Sii­nä­kin on lii­kaa ja suh­teel­li­ses­ti enem­män kuin vaik­ka­pa Ruot­sis­sa ja Nor­jas­sa.

Mut­ta tren­di on sen­tään ai­van päin­vas­tai­nen kuin huu­me­rin­ta­mal­la, sil­lä ny­kyis­tä pal­jon pie­nem­mil­lä lii­ken­ne­mää­ril­lä me­ne­tet­tiin 1970-lu­vun alus­sa yli tu­hat kan­sa­lais­tam­me. Sil­loin ryh­dyt­tiin toi­miin.

Huu­me­va­lis­tuk­ses­ta ei luu­li­si ole­van puu­tet­ta, mut­ta ute­li­as ko­kei­lu saat­taa lo­pul­ta muut­tua se­ka­käy­tök­si, jo­hon vie­lä al­ko­ho­li tuo li­sä­ris­kin­sä.

On­gel­maan on suh­tau­dut­tu joko höl­len­tä­mäl­lä tai tiu­ken­ta­mal­la huu­me­po­li­tiik­kaa. Hol­lan­ti on maa­no­sam­me li­be­raa­lein. Ti­las­tois­ta voi teh­dä mo­nen­lai­sia joh­to­pää­tök­siä. Niis­sä mais­sa ja USA:n osa­val­ti­ois­sa, jois­sa ma­ri­hu­a­na on va­pau­tet­tu, huu­me­kuo­le­mat ovat vä­hen­ty­neet.

Hol­lan­nis­sa ma­ri­hu­a­naa on ko­keil­lut 20, Yh­dys­val­lois­sa 40 pro­sent­tia vä­es­tös­tä. Vaik­ka jo Ric­hard Ni­xon 1970-lu­vul­la ja Ro­nald Re­a­gan ju­lis­ti­vat huu­meet vi­hol­li­sek­si nu­me­ro yk­si ja rou­va Nan­cy Re­a­gan opet­ti tv:ssä, et­tä ”sano vain ei”, huu­me­kuo­le­mien mää­rä maas­sa hui­too jo 100 000:ssa.

Erit­täin ko­via huu­mei­ta, ku­ten me­ta­ma­fe­ta­mii­nia ja opi­oi­de­ja, käyt­tää 20 mil­joo­naa jenk­kiä (vä­ki­lu­ku 330 mil­joo­naa).

Sym­paat­ti­nen ”vih­reä” luo­teis­val­tio Ore­gon, jos­sa tu­lin asu­neek­si pari kuu­kaut­ta, va­paut­ti kaik­kien huu­mei­den hal­lus­sa­pi­don, kun taas ete­lä­val­ti­ot, jot­ka ovat Mek­si­kon-tuon­nin etu­lin­jas­sa, ei­vät luo­vu ko­vas­ta lin­jas­ta.

Ja po­lii­ti­kois­ta Do­nald Trump vaa­tii kuo­le­man­tuo­mi­o­ta huu­me­kaup­pi­ail­le. Jois­sa­kin osa­val­ti­ois­sa ma­ri­hu­a­na­kin on edel­leen lai­ton­ta.

Mil­jar­di­bis­nes on, ku­ten me­di­as­ta tie­däm­me, mo­nin ta­voin raa­kaa. Pel­käs­tään Mek­si­kos­sa huu­me­so­dat ja muut asi­aan liit­ty­vät on­gel­mat tap­pa­vat 20 000 ih­mis­tä vuo­sit­tain.

Ide­aa­li­nen rat­kai­su oli­si, jos jo­kai­nen sa­noi­si ”vain ei”, kun huu­mei­ta tar­jo­taan. Se on kui­ten­kin täyt­ty­mä­tön toi­ve­ti­la.

Suo­mi oli pit­kään täs­sä­kin asi­as­sa tur­val­li­nen lin­tu­ko­to kau­ka­na huu­me­pa­ro­neis­ta. Nyt meil­lä on nii­tä­kin. Kei­no­ja on so­si­aa­li­po­li­tii­kas­ta ko­vaan huu­me­so­taan - tai eh­kä jo­ta­kin sil­tä vä­lil­tä.

Erk­ki Tei­ka­ri